½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
Невски1
Невски1
ȭ
Невски2
Невски2
ȭ
Невски3
Невски3
ȭ
Невски4
Невски4
ȭ
Невски5
Невски5
ȭ
Невски6
Невски6
ȭ
Невски7
Невски7
ȭ
Невски8
Невски8
ȭ
Невски9
Невски9
ȭ
Невски10
Невски10
ȭ
Невски11
Невски11
ȭ
Невски12
Невски12
ȭ
Невски13
Невски13
ţ
Ţ

Храм-паметник „Свети Александър Невски“ и Манастир „Свети Спас“

Храм-паметник Свети Александър Невски“ се намира на 14 км югоизточно от град Ямбол в местността Бакаджик“.

Храм-паметник Свети Александър Невски” е първият храм-паметник на руско-българската бойна дружба, построен в България. Разположен е в местността Бакаджик”. Издигнат е по идея на генерал Скобелев, командващ 30-та руска пехотна дивизия, установила се в Ямбол в края на януари 1878 г. Средствата за храма са събирани като волни пожертвования от България и Русия. Мястото на градеж е близо до български параклис с аязмо Свети Спас”, строен през 1865 г. Преди да отпътува от България, генерал Скобелев подарява на бъдещия храм гравиран кръст и Евангелие, които сега се съхраняват в него. Тук се пази и списъкът на 900 руснаци и българи, дали живота си за освобождението на България. Храмът е тържествено осветен през 1884 г. и разширен през 1900 г. по идеен проект на известния руски архитект Александър Смирнов, автор на храм-паметника край с. Шипка. В храм-паметника има голяма сбирка от икони, старопечатни книги и църковна утвар, като повечето предмети са изработени в Киевско-Печорската лавра. Издържаният в геометричен стил иконостас е изработен от руски монаси, пренесен е на части и е монтиран в храма. Храмът е паметник на културата.

Манастирът Свети Спас” се намира на 14 км югоизточно от град Ямбол в местността “Бакаджик”

Манастирът Свето Възнесение Господне” се намира в местността Бакаджик”. Строителните работи по изграждането на манастира започват през 1879 г. от военнослужещите на 30-та руска пехотна дивизия и продължават през годините. Средствата за изграждането на манастира са събиране чрез волни пожертвования в Русия и България. Манастирът разполага със спалня, гостна, канцелария и стопански помещения. Първите игумени на манастира са руснаци, които го управляват до 1947 г. , а самият манастир е под управлението на руската православна
Църква до 1934 г. Манастирът и храм-паметникът Свети Александър Невски” са често посещавани обекти от туристи от региона и страната.

Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û