½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
IMG_0924
IMG_0924
ȭ
DSC_9580_new malka
DSC_9580_new malka
ȭ
IMG_1579
IMG_1579
ȭ
kabile - 01
kabile - 01
ȭ
kabile
kabile
ȭ
kabile2
kabile2
ȭ
Kabile-2
Kabile-2
ȭ
nar kabile
nar kabile
ȭ
Panorama1
Panorama1
ȭ
1
1
ȭ
2
2
ȭ
3
3
ţ
Ţ

Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град - Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град.

Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки на „Кабиле“ са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани.
Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обектa, под номер 99. През 2016 г. Тракийският и античен град „Кабиле“ печели най-голямата награда „Изборът на българите“ в първите годишни награди в туризма, организирани от Министерството на туризма.
Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

ИСТОРИЯ:

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.

Според историческите сведения, Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр. Хр., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски.

През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр.
След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл. Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия.
Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.

АТРАКЦИИ:

От проучените и експонирани обекти могат да се видят: Тракийската крепостна стена с няколко кули, западна порта като част от нея, скалното светилище на Зайчи връх, две ранно християнски базилики от началото на 4 век, две римски бани, участъци от римската стена в рамките на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късно античен квартал от периода 4-6 век.
Посетителите на обекта могат да видят на място филм за историята на Кабиле, 3D възстановки на част от експонираните обекти, да се разходят самостоятелно из резервата с аудио-гид система или поръчат специална беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище “Зайчи връх “– древна слънчева обсерватория.

Панаир на туристическите забавления и анимации

Посрещнете най-дългия ден в годината на Тракийското скално светилище „Зайчи връх“

Всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението „Зайчи връх“, за да видят от древния култов комплекс изгрева на Слънцето в най-дългия ден от годината. На 21 юни 2017г. за първи път на светилището е пресъздаден автентичен древен тракийски ритуал по посрещането на Слънцебога със съдействието на изтъкнатия траколог проф. дин Валерия Фол.

Посрещане на Слънцето на тракийско скално светилище

Музейна експозиция

Музейната експозиция към резервата привлича не само с експонати от самия „Кабиле“, но и с представяне на ценни находки от селищни могили от долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранно-желязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при с. Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ:

Достъпът до Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е изключително улеснен. Разположен непосредствено до Автомагистрала „Тракия” - на 280 километра от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала.


Работно време:

Без почивен ден

1 март – 30 октомври
9:00 ч. – 18:00 ч.

1 ноември – 1 март
9:00 ч. – 16:00 ч.


Тел: 046 66 34 03
Мобилен тел: 0879296686

Електронна поща: museum.yambol@gmail.com

Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û