½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
ЕскиДжамия2
ЕскиДжамия2
ȭ
EskiDjamiq
EskiDjamiq
ȭ
ЕскиДжамия3
ЕскиДжамия3
ţ
Ţ

Ески Джамия „Ебу Бекир”

Ески джамия (Старата джамия), построена през 1373 г, е втората по големина джамия в България. Архитектурата на сградата е впечатляваща, с ориенталските си орнаменти, масивен купол и извити сводове. Централната част на сградата с купола и нетипичното за Балканите минаре с квадратно сечение я определят като една от най – старите съществуващи османски сгради в българските земи. За нейното построяване са използвани останки от средновековни постройки - в стените на джамията личат камъни от средновековни строежи.


Минарето носи необичайни черти – квадратна форма и кръгла горна част, което сочи сирийски и източноанадолски стил на строителство. Вътрешните стенописи на джамията датират от XVII в.
В Ески джамия е съхранен гробът на Исмаил Хакъ паша, управител на Ямбол, спасил града от опожаряване през април 1876 г. На него на турски, френски и български език е написано: „Тук са положени тленните останки на Исмаил Хакъ паша от с. Таушан тепе (Заеши връх – Кабиле), Ямболско, благодетеля, спасител на населението от II отдел на град Ямбол Каргона от клане и опожаряване през 1876 година.”

Ески джамия е реставрирана и е обявена за паметник на културата от национално значение.Контакти: 0896 797 673, 0892 738 303

Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û