½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
4
4
ȭ
6
6
ȭ
2
2
ȭ
3
3
ȭ
9
9
ȭ
11
11
ȭ
portal
portal
ȭ
22 Среден танк Панцер IV, модел Н
22 Среден танк Панцер IV, модел Н
ȭ
IagdPancer
IagdPancer
ȭ
tankove_Muzei Boina slava
tankove_Muzei Boina slava
ţ
Ţ

Музей на бойната слава

От 2013 г. в Ямбол отвори врати единственият по рода си общински военен музей. В 2017 г. Музеят на бойната слава вече е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, под номер 99Б.

Само за няколко години от откриването си, той се утвърди като една от най-интригуващите туристически атракции. Музеят привлича с нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки представят сцени от бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле. В тях са включени уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има запазени едва около 7 броя. Посетителите могат да видят още немско щурмово оръдие „Щурмгешуц III G” , както и среден танк „Панцер IV”, използвани в българската бронирана дружина и във двете фази на Втората световна война. В съкровищницата на ямболския музей е и катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война. От този вид в България има запазени само две.

Цялостната идея на музея е да представи българската военна история през призмата на ямболските военни формирования. Градът винаги е бил център на едни от най-големите войскови райони в страната. Затова и именно в Ямбол е реализиран единственият по рода си в страната специализиран общински военен музей. Специфичното за него е, че е разположен в автентичната среда на бивш войскови район – т. нар. Пионерни казарми. За вход му служи възстановеният портал – паметник на някогашния 29-ти Пехотен Ямболски полк – във вида, в който е бил в първите години на ХХ век. Полкът се прославя най-вече с превземането на Одринската крепост през 1913 г. по време на Първата Балканска война.

Бойният път на ямболския полк е във фокуса на една от музейните експозиции. Под формата на 3D възстановка са представени сцени от бойни действия в отбрана и настъпление на подразделения от 29-ти пехотен Ямболски полк от заключителния етап на Втората световна война. В част от обновените експозиционни площи са представени огнева позиция на руско противотанково оръдие и огнева позиция на немско щурмово оръдие Sturmgeschütz III /Щурмгешюц III/, настъпление на пехотни части, преодоляване на минни и инженерни заграждения, настъпление на танкове. Възстановката е единствена по рода си в България и се приближава максимално до реалностите на бойното поле. В нея участват и уникални експонати от немска бронетанкова техника от войната.

Фондът на музея разполага и с реплика на Браилското знаме – първообразът на националния ни флаг, дарено от ученици от ямболската Математическа гимназия. Оригиналът е ушит от Стиляна Параскевова по заръка на баща ѝ – ямболлията Иван Параскевов.

С военната история на града се свързва и т.нар. Ямболски цепелин. Той е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата Световна война. Легендарният L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 минути. През ноември 1917 г. изминава над 2000 км над Африка, достигайки близо до Хартум, където изхвърля над 12 тона бомби и се връща обратно край Ямбол.

Музеят на бойната слава разполага с особено ценни униформи от периода на Първата и Втора световни войни.

Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни. От пушки „Бердана 1 и 2“, с които са били въоръжени българските опълченци, като преминем през всички образци на пушките „Пибоди- Мартини“, „Мосин- Наган“, „Маузер“, „Манлихер“ включително и трофейни образци, може да се получи ясна представа за развитието на оръжейното производство от края на миналия век до днес. Сбирката от картечни пистолети „Шпагин“, „МП-40 – Шмайзер“, „Стен“ и най-разпространеното автоматично оръжие в наши дни автомат „Калашников“ повишава посетителския интерес към музея.

Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни, които привличат интереса на стотици жители и гости на града.

Адрес: 8600 Ямбол, ул. „Стара планина“ № 1

Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û