½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
Пресвета1
Пресвета1
ȭ
Пресвета2
Пресвета2
ȭ
Пресвета3
Пресвета3
ȭ
Пресвета4
Пресвета4
ȭ
Пресвета5
Пресвета5
ȭ
Пресвета6
Пресвета6
ȭ
Пресвета7
Пресвета7
ȭ
Пресвета8
Пресвета8
ȭ
Пресвета9
Пресвета9
ţ
Ţ

Манастир „Рождество на Пресвета Богородица“

Манастирът се намира на 5 км северозападно от Ямбол в землището на с. Кабиле.
По време на турското робство на мястото на сегашния манастир е имало малък параклис и изворче с лечебна вода. По-късно турците разрушават параклиса и затрупват извора.

През 1878 г. изворът е открит отново, славата на лечебната му вода се разнася и започват да го посещават много хора, страдащи от различни заболявания. Човекът, който открива извора се грижи за чистотата му в продължение на три години, но впоследствие го заравя.

За 17 години изворът потъва в забвение, но през 1919 г. е отново открит. Зачестяват посещенията на много хора и неговите откриватели построяват една стаичка за живеене, за да са до извора и да го опазят по-добре от замърсяване. Преди смъртта си собственика на нивата, където се намира извора я подарява за построяването на манастир. Строежът на манастира започва през 1923 г. и се строи до 1944 година ежегодно. Манастирът днес е посещавано място от много хора от страната и чужбина. Разполага с хотелска част. Храмовият празник е на 8 септември в чест на Рождество на Пресвета Богородица.

Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û