½Разбрах
Сайтът използва бисквитки, за да можем да Ви предложим най-доброто потребителско изживяване. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с това.
ȭ
Traki1
Traki1
ȭ
Traki3
Traki3
ȭ
Traki6
Traki6
ȭ
Traki7
Traki7
ȭ
Traki8
Traki8
ȭ
Traki9
Traki9
ȭ
Traki10
Traki10
ȭ
Слънце2
Слънце2
ȭ
Слънце6
Слънце6
ȭ
Слънце7
Слънце7
ȭ
Слънце31
Слънце31
ţ
Ţ

Тракийското скално светилище

Тракийското скално светилище на Зайчи връх – древна слънчева обсерватория

Днес имаме възможност да изучаваме и разглеждаме древни, неписмени паметници от древността, в които са запечатани следи от духовната култура на нашите предци. Част от тази култура е свързана с астрономическите познания на древните.

Скалното светилище при Зайчи връх в Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е посветено на култа към Слънцето и представлява своеобразна слънчева обсерватория. Тук се съчетават два култа – към великата майка–богиня Кибела и култа към Слънцето. Трасирани са основните астрономически посоки: Изток – Запад – през своеобразна „ мушка” се вижда изгряващото Слънце в дните на равноденствия.


Североизток – в деня на лятното слънцестояние Слънцето, при изгрев, огрява образа на богинята Кибела. Практическите и емоционални нужди на предците ни са ги накарали да обожествяват Слънцето, Луната и звездите, а ние съвременните хора можем да развиваме различни аспекти на вечния стремеж на човека към безкрая.

Слънчевата тракийска обсерватория на Зайчи връх е интересен обект за туристическа атракция поради съчетаването на археологически и астрономически изследвания и забележителности, характерни за малко райони в България и Европа.


Sedcardsystem | MK1 v8.7.7 | RegNr. 18385 | webdesign Œ
û